Of hoe moderne technieken een buizerd kan redden.
Buizerd met extensions
Bericht uitgegeven door Natuurhulpcentrum Opglabbeek (België) op maandag 14 januari 2013
Artikel van Natuurbericht.nl
Op dit moment overwinteren ontelbare Buizerds in ons land en dat is goed te merken in de Vlaamse vogelopvangcentra. Een tijdje geleden werd een Buizerd binnengebracht in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek met afgebroken en uitgerafelde staartpennen. Wachten tot de nieuwe staart volledig zou geruid zijn, zou te lang duren waardoor de verder kerngezonde Buizerd nog maandenlang in een kooi zou moeten blijven. Daarom werd gekozen om extensions te gebruiken.
Bijna dagelijks worden verzwakte of gekwetste wilde dieren binnengebracht in een van de opvangcentra die Vlaanderen rijk is. Ook Buizerds (Buteo buteo) zijn veel geziene gasten. Als aaseters vind je ze vaak langs autowegen want daar ligt het voedsel voor het rapen. Dat brengt de nodige risico's met zich mee want het voorbijrazende verkeer is levensgevaarlijk. Er vallen dan ook geregeld slachtoffers, die worden opgevangen in de Vogelopvangcentra om te revalideren, liefst op een zo kort mogelijke termijn.
Deze Buizerd werd binnengebracht in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek
met een zwaar gehavende staart (foto: Natuurhulpcentrum Opglabbeek)
Voor de Buizerd met zwaar gehavende staart zag het er echter minder fraai uit. Vogels vervangen met een vaste frequentie en rotatie hun verenkleed, beter gekend als 'rui'. Bij Buizerds vindt de rui van de staart plaats in het late najaar tot in de winter. Vogels zullen een verloren staart echter meestal wel onmiddellijk vervangen, zodat ze niet moeten wachten op de normale rui. Dit noemt men accidentele rui. Maar bij deze Buizerd waren de staartpennen afgebroken, en dan schiet het mechanisme van zo'n accidentele rui niet in werking.
De ploeg van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek besloot daarom een poging te ondernemen om kunstmatig de staart opnieuw te verlengen door gebruik te maken van 'extensions'. Ze gebruikten daarvoor de gave staartpennen van een overleden buizerd. De veren worden met hun holle schacht over de resterende veerschachten van de levende vogel geschoven en met sterke lijm verankerd. Dat klinkt simpel maar de praktijk is heel wat moeilijker. Precies dezelfde veer van de dode vogel moet over het stukje van de overeenkomstige veer van de nog levende vogel geschoven worden. Uiteindelijk wordt zo, veer per veer, een volledig nieuwe staart opgebouwd zonder dat de oorspronkelijke lengte van de staart veel verandert.
Op de veerschachten van de Buizerd zijn staart werden extensions aangebracht
(foto: Natuurhulpcentrum Opglabbeek)
In het verleden werd deze techniek al met succes toegepast, telkens met een zeer goed resultaat. Ook nu blikt het Natuurhulpcentrum terug op een succesverhaal: de gerestylede Buizerd gebruikt zijn nieuwe staart zoals het hoort. Vooraleer de vogel zijn vrijheid terugkrijgt, wordt hij echter nog een tijdje in de gaten gehouden. Als de veren goed blijven zitten en de nieuwe staart aan alle functies blijkt te voldoen, wordt de Buizerd binnenkort vrijgelaten. Volgend najaar zullen de veren met extensies tijdens het ruien langzaam vervangen worden door nieuwe, volwaardige veren.
Tekst en foto's: Natuurhulpcentrum Opglabbeek