×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 42 niet laden

Print deze pagina
maandag, 10 november 2014 01:00

Algemeen

Geschreven door

Natuurbeleving, wat is dat?

Natuurbeleving is voor iedereen anders. Waar de ene graag wandelt zal de ander op de knieën met een loep de planten bestuderen. De ene beleeft het vanuit zijn luie stoel door natuur documentaires te bekijken en de ander zal zelf zijn camera gebruiken. Ik bedoel hiermee te zeggen: Doe wat je wordt ingegeven en geniet daar van. Jij bepaalt wat je wilt doen, niet je omgeving. Heb je geen zin vandaag, ga dan niet en doe andere leuke dingen.

Voor (natuur) fotografie geldt hetzelfde. En daar komen een paar zaken meer bij kijken. Gebruik je intuïtie om een foto te nemen. Soms kun je beter doorlopen en genieten van andere dingen om je heen. De foto is bij voorbaat al mislukt omdat de juiste compositie niet haalbaar is. En dat voel je op het moment dat je voor de keuze staat. En uiteindelijk geeft een standaard kiekje je ook geen voldoening. Fotograferen is dus ook: Het niet nemen van foto's. Een geheugenkaart volschieten met foto's kan iedereen. Denk aan die 'fantastische' vakantiefoto's waar niemand meer naar om kijkt nadat je ze een keer gezien hebt.

Voorbereiding is het halve werk. Wil je jezelf specialiseren in een dier- of plantensoort verdiep je van te voren in je onderwerp. Het scheelt teleurstelling achteraf. Niet alle vogels leggen in mei een ei. Gebruik je verstand bij het betreden van natuurterreinen. Loop niet als een dolle stier dwars overal doorheen. Je verknalt het voor je collega fotografen. Belangrijker nog: Je verknalt het voor de flora en fauna.

Maar boven alles: Veel plezier met fotograferen en natuurbeleving.

Theo

Lees 21365 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 december 2014 21:17