dinsdag, 18 november 2014 01:00

100 Dassen

Geschreven door Natuurbericht.nl

Meer dan 100 dassen in Midden-Brabant

Het gaat goed met de das in de Loonse en Drunense duinen

Bericht uitgegeven op donderdag 24 januari 2013
Artikel van natuurbericht.nl

Met enkele collega's inventariseert Bert van Opzeeland, vrijwilliger bij de Dassenwerkgroep Brabant, al jarenlang de dassen in Midden-Brabant. In 2012 kwam het geschatte aantal dieren uit op 106, verspreid over 33 burchten en even zoveel families.

Dit zijn 16 dieren meer dan het jaar daarvoor, toen de populatie op 90 dieren werd geschat, zo blijkt uit het jaarverslag van 2012: De Das - Loonse en Drunense Duinen, De Brand, Landgoed Huis ter Heide en omgeving.

Dassen (foto: Mark Zekhuis)

Dassen (foto: Mark Zekhuis)

Burchten en families

In het uitgestrekte gebied waar de dassenfamilies heel verspreid leven, liggen 40 burchten, waarvan er 33 het hele jaar werden bewoond. Totaal leven er 33 families in het gebied. Elk jaar komen er burchten bij en raken enkele onbewoond. Eén burcht telde maar liefst 56 ingangen, de grootte van een andere burcht wordt geschat op 1.600 vierkante meter: er zijn weinig woningen in Nederland met die woonoppervlakte!

Dassenburcht (foto: Rudmer Zwerver)
Dassenburcht (foto: Rudmer Zwerver)

Verhuizing van een dassenfamilie

Pootafdrukken van een das (foto: Rob Felix)Eén van de dassenburchten lag in de waterkerende dijk van het Drongelens kanaal. Vanwege de veiligheid werden de dassen verhuisd en de burcht onklaar gemaakt. Er is een plan van aanpak gemaakt om herhaling te voorkomen.

Dode dassen

Elk jaar zijn er helaas meerdere verkeersslachtoffers. In 2012 zijn er 13 dode dieren gevonden, waarvan 10 zeker door het verkeer zijn omgekomen. Hieronder was ook een zogend vrouwtje, dat zwaargewond werd geonden. Zij was niet meer te redden en kreeg een spuitje.

Dasje Moffel gered

Er kwam een actie op gang om de jongen van de vrouwtjesdas te zoeken en te vinden. De hele omgeving werd uitgekamd, er werd een cameraval geplaatst (een camera die reageert op beweging) en bij de burcht werd gepost. Uiteindelijk heeft Friso Derikx, voorzitter van de dassenwerkgroep Brabant, dankzij deze acties één jong kunnen vangen, andere jongen zijn niet gevonden.

Het geredde beertje werd overgebracht naar het opvangcentrum van Das & Boom, waar hij met de fles is groot gebracht. De beer kreeg de naam Moffel, vernoemd naar de Moffelhoeve, vlak bij de vindplek, langs de Schoorstraat in Tilburg. Het mannetje werd in september met twee soortgenoten in de omgeving van Winterswijk weer uitgezet.

Wandelen door De Duinen

De kans dat je een das ziet, is heel klein. Het zijn schemer- en nachtdieren en ze zijn heel schuw. Wel kun je soms sporen tegenkomen als je door een natuurgebied wandelt. Bedenk dus dat jij misschien ergens loopt waar die nacht een das heeft gelopen! Zoek snel een wandelroute in Brabant.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga; Rob Felix, Saxifraga

Lees 34217 keer Laatst aangepast op zaterdag, 06 december 2014 11:44

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Selecteer een categorie

Meer dassen artikelen

Populaire artikelen